Aktuális hírek a vidékfejlesztési pályázatokról

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete módosításra kerül, a közeljövőben a következő pályázati kiírásokra lehet számítani:

„Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” – 2021. május

A felhívás keretében a technológiai fejlesztéseket, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházásokat szeretnék támogatni.

Forráskeret: 50 Mrd Ft, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 100 millió Ft.

Az 1. célterületen belül az élelmiszer feldolgozó üzemek, míg a 2. célterületen belül a borászati üzemek fejlesztésére pályázhatnak.

„Kertészeti üzemek megújításának támogatása” – 2021. nyár eleje

A támogatható tevékenységek várhatóan az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzései lesznek.

Keret: 50 Mrd Ft

Pályázók köre: mezőgazdasági termelők, fiatal mezőgazdasági termelők, illetve a mezőgazdasági termelők csoportjai

„Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” – 2021. június

Támogatható tevékenységek: nagyobb volumenű pályázatok, importkiváltás, komplex üzemfejlesztés.

Célterületek: Az 1. célterületen belül az élelmiszer feldolgozó üzemek, míg a 2. célterületen belül a borászati üzemek fejlesztésére pályázhatnak.

Támogatási összeg: 5 Mrd Ft-ig

„Külterületi helyi közutak fejlesztése” – 2021. június eleje

A felhívás célja az önkormányzati tulajdonú, vagy önkormányzati vagyonkezelésben levő külterületi helyi közutak fejlesztése. Az érintett területeken lehetőség nyílik majd a külterületeken található helyrajzi számmal ellátott földutak fejlesztésére és a szilárd burkolatú helyi közutak felújítására. Támogatható lesz az önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása és/vagy alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, illetve a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak alépítményének és szilárd burkolatának felújítása és/vagy szélesítése, korszerűsítése.

Keret: 50 Mrd Ft, Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 300 millió Ft lesz. A támogatási intenzitás a 95 %-ot is elérheti.

„Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” – 2021. június

Az intézkedés alapvető célja a szántóföldi növénytermesztés, illetve a kertészeti ágazat versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. A támogatható tevékenységek között fognak szerepelni az új munkagépek, speciális betakarítógépek, korszerű palántázógépek, eszközök és berendezések beszerzése, illetve a meglévő gépek helyspecifikus művelésre való alkalmassá tétele, eszközök, berendezések, technológiák modernizálása, felújítása, infokommunikációs eszközök beszerzése, műholdas és földközeli távérzékelési adatok vásárlása és elemzése.

Tervezett keretösszeg: 100 Mrd Ft-ra tervezik, a vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 500 millió Ft lesz.

„Tojótyúk tartó telepek támogatása” – 2021. július 15.

Támogatható tevékenységek: importkiváltás, tojótyúktartó telepek létrehozása.

Támogatási összeg: minimum 500 M Ft

Kisebb piaci szereplőknek hasonló célú felhívás: „Állattartó telepek megújításának támogatása” (2021. május 12.)

„Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása”  – 2021. augusztus 2.

Tevékenységek: A Kiíró számára fontos, hogy ne csak tároló létesüljön, hanem komplex technológiával felszerelt környezetbarát üzem jöjjön létre. Ebből adódóan, várhatóan önállóan nem lesz támogatható a terménytároló létesítése, hanem szükséges lesz mellé terménytisztító, terményszárító létesítése vagy a meglévő terménytárolók technológiai korszerűsítése.

Az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázatból (2021. május 12.) lesz lehetőség a terménytárolók létesítésére.

 „Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatását” – 2021. második fele

Támogatható tevékenység: a komposzt előállító- és gombatermesztő kapacitás növelése, továbbá új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazása. Támogatják a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását és a kertészeti ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését.

Keret: várhatóan 5 Mrd Ft támogatási összegig lehet majd pályázni.

„Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatását” – 2021. október

Támogatott tevékenységek: A felhívás által támogatott rendszer kompenzációt nyújt azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiknek a jövedelme a tárgyévben a referenciajövedelmükhöz képest több mint 30%-kal visszaesett. A kifizethető kompenzáció 30 %-a az alap saját forrása, melyhez 70% támogatás kapcsolódik.

 „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” – 2021. május 24.

„Kisüzemek fejlesztésének a támogatására” pályázatok második körét 2021 április 6. napjától lehet beadni, ebben a pályázattípusban forrásemelés várható, így jelenleg úgy tűnik, hosszú távon elérhető lesz ez a pályázati lehetőség.

„Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című felhívás megjelenését júniusra módosították.

A 2020. július 23-án felfüggesztett „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című pályázat várhatóan még az idén ismételten megnyitásra kerül.

A „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás benyújtási határidejét pedig várhatóan meghosszabbítják.

A cikkben szereplő határidők még változhatnak.

A fentiekből látható, hogy idén jelentős források állnak rendelkezésre az agrárfejlesztések területén, a Kormány 2022 végéig több, mint 1500 Mrd fejlesztési forrást biztosít a gazdálkodó szervezetek számára.

Amennyiben valamelyik pályázati lehetőség felkeltette az érdeklődését, és Ön is szeretne pályázni, de szüksége lenne további információra, segítségre, keressen minket bizalommal és segítünk!

Írjon egy e-mailt az info@arbortalent.hu címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot!