Aktuális hírek a vidékfejlesztési pályázatokról

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete módosításra kerül, a közeljövőben a következő pályázati kiírásokra lehet számítani:

„Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” – 2021. május

A felhívás keretében a technológiai fejlesztéseket, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházásokat szeretnék támogatni.

Forráskeret: 50 Mrd Ft, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 100 millió Ft.

Az 1. célterületen belül az élelmiszer feldolgozó üzemek, míg a 2. célterületen belül a borászati üzemek fejlesztésére pályázhatnak.

„Kertészeti üzemek megújításának támogatása” – 2021. nyár eleje

A támogatható tevékenységek várhatóan az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzései lesznek.

Keret: 50 Mrd Ft

Pályázók köre: mezőgazdasági termelők, fiatal mezőgazdasági termelők, illetve a mezőgazdasági termelők csoportjai

„Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” – 2021. június

Támogatható tevékenységek: nagyobb volumenű pályázatok, importkiváltás, komplex üzemfejlesztés.

Célterületek: Az 1. célterületen belül az élelmiszer feldolgozó üzemek, míg a 2. célterületen belül a borászati üzemek fejlesztésére pályázhatnak.

Támogatási összeg: 5 Mrd Ft-ig

„Külterületi helyi közutak fejlesztése” – 2021. június eleje

A felhívás célja az önkormányzati tulajdonú, vagy önkormányzati vagyonkezelésben levő külterületi helyi közutak fejlesztése. Az érintett területeken lehetőség nyílik majd a külterületeken található helyrajzi számmal ellátott földutak fejlesztésére és a szilárd burkolatú helyi közutak felújítására. Támogatható lesz az önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása és/vagy alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, illetve a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak alépítményének és szilárd burkolatának felújítása és/vagy szélesítése, korszerűsítése.

Keret: 50 Mrd Ft, Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 300 millió Ft lesz. A támogatási intenzitás a 95 %-ot is elérheti.

„Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” – 2021. június

Az intézkedés alapvető célja a szántóföldi növénytermesztés, illetve a kertészeti ágazat versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. A támogatható tevékenységek között fognak szerepelni az új munkagépek, speciális betakarítógépek, korszerű palántázógépek, eszközök és berendezések beszerzése, illetve a meglévő gépek helyspecifikus művelésre való alkalmassá tétele, eszközök, berendezések, technológiák modernizálása, felújítása, infokommunikációs eszközök beszerzése, műholdas és földközeli távérzékelési adatok vásárlása és elemzése.

Tervezett keretösszeg: 100 Mrd Ft-ra tervezik, a vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 500 millió Ft lesz.

„Tojótyúk tartó telepek támogatása” – 2021. július 15.

Támogatható tevékenységek: importkiváltás, tojótyúktartó telepek létrehozása.

Támogatási összeg: minimum 500 M Ft

Kisebb piaci szereplőknek hasonló célú felhívás: „Állattartó telepek megújításának támogatása” (2021. május 12.)

„Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása”  – 2021. augusztus 2.

Tevékenységek: A Kiíró számára fontos, hogy ne csak tároló létesüljön, hanem komplex technológiával felszerelt környezetbarát üzem jöjjön létre. Ebből adódóan, várhatóan önállóan nem lesz támogatható a terménytároló létesítése, hanem szükséges lesz mellé terménytisztító, terményszárító létesítése vagy a meglévő terménytárolók technológiai korszerűsítése.

Az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázatból (2021. május 12.) lesz lehetőség a terménytárolók létesítésére.

 „Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatását” – 2021. második fele

Támogatható tevékenység: a komposzt előállító- és gombatermesztő kapacitás növelése, továbbá új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazása. Támogatják a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását és a kertészeti ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését.

Keret: várhatóan 5 Mrd Ft támogatási összegig lehet majd pályázni.

„Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatását” – 2021. október

Támogatott tevékenységek: A felhívás által támogatott rendszer kompenzációt nyújt azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiknek a jövedelme a tárgyévben a referenciajövedelmükhöz képest több mint 30%-kal visszaesett. A kifizethető kompenzáció 30 %-a az alap saját forrása, melyhez 70% támogatás kapcsolódik.

 „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” – 2021. május 24.

„Kisüzemek fejlesztésének a támogatására” pályázatok második körét 2021 április 6. napjától lehet beadni, ebben a pályázattípusban forrásemelés várható, így jelenleg úgy tűnik, hosszú távon elérhető lesz ez a pályázati lehetőség.

„Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című felhívás megjelenését júniusra módosították.

A 2020. július 23-án felfüggesztett „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című pályázat várhatóan még az idén ismételten megnyitásra kerül.

A „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás benyújtási határidejét pedig várhatóan meghosszabbítják.

A cikkben szereplő határidők még változhatnak.

A fentiekből látható, hogy idén jelentős források állnak rendelkezésre az agrárfejlesztések területén, a Kormány 2022 végéig több, mint 1500 Mrd fejlesztési forrást biztosít a gazdálkodó szervezetek számára.

Amennyiben valamelyik pályázati lehetőség felkeltette az érdeklődését, és Ön is szeretne pályázni, de szüksége lenne további információra, segítségre, keressen minket bizalommal és segítünk!

Írjon egy e-mailt az info@arbortalent.hu címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

 

Ossza meg az ismerőseivel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll to Top

Üdvözlöm!
Kertész Gábor vagyok!

Ha úgy érzi bármilyen területen szakmai segítségre van szüksége, az alábbi űrlapon vegye fel velünk a kapcsolatot.

Arbor Talent Kft.