Az agrárium jövője – Fókuszban a támogatások és a digitalizáció

Mi is részt vettünk a NAK TechLab és a Design Terminal Facebook eseményén, ahol Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Boromisza Gergely, az Agroninja startup társalapítója és értékesítési vezetője beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke moderálása mellett.

Az online eseményen agrárszakmai és innovációs oldalról megközelítve a Közös Agrárpolitika (KAP) és a digitalizáció kapcsolatáról, az abban rejlő lehetőségekről beszélgettek.

Agrárpályázatok 4500 milliárdos támogatással

Dr Feldman Zsolt óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet. A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői.

Közölte, hogy várhatóan már az idei első fél évben megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására. Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára.

A 2023 -as évtől kezdődően ambiciózusabb klíma- és környezetvédelmi céloknak kell megvalósulniuk az agrárszektorban, elsősorban a digitalizációban kell felvenni a versenyt.

A NAK által készített inkubáció innovációs program szorosan illeszkedik ehhez, mely célul tűzte ki, hogy 2030-ra egy teljes lefedettségű digitalizált agrárszektorról beszéljünk.

Fontos, hogy nehéz összehozni a digitalizált világot az agrárszektorral, de muszáj a két szektort szimbiózisban hozni egymással többek között az online marketing, IT fejlesztés és digitalizált adatok terén.

2023-tól Innovációs HUB-ok fognak kialakulni, erősen kell összefogni, hogy a megnövekedett hazai társfinanszírozású kritériumoknak eleget tegyünk. Elsősorban a termékmegvalósításban résztvevőket fogják támogatni.

Az új támogatási időszak első pályázatai május-júniusban jelennek meg, intenzív szakmai egyeztetések zajlanak. Jelenleg társadalmi egyeztetések vannak, pl. tervben van gabonatároló, szárító pályázatok megjelentetése, digitális átállás segítő pályázat a mezőgazdasági szereplőknek a technológiaváltás vonatkozásában.

A digitalizáció és a mezőgazdaság kapcsolata

Nehéz meghatározni a hozzáadott termék esszenciáját, egy új technológia tényleges eredményeit csak hosszabb távon lehet mérni. Recept nincs, az új technológiai fejlesztésekhez rendelhető eszköz és szoftver beruházások, infrastrukturális beruházások összetettek, de a termelésre, kapacitásra, jószágállományra mindenképp ki kell használni a startup és digitalizációs fejlesztéseket.

Sikeres startupok akkor tudnak indulni, ha a digitális átállás gördülékenyen megy végbe. Rengeteg komplett rendszerfejlesztést terveznek, amelyek könnyebbé teszik a digitalizációt, viszont sokkal több workshopot, lokális szakmai konferenciát kell szervezni a pandémia lecsengése után, hogy a magyar őstermelőkkel, szövetkezetekkel, gazdákkal egy kölcsönös bizalmi együttműködés alakuljon ki.

Az esemény visszanézhető a Facebookon:

https://www.facebook.com/106318400828826/videos/1197726410679408

 

Amennyiben Ön is szeretne pályázni, de szüksége lenne további információra, segítségre, keressen minket bizalommal és segítünk!

Írjon egy e-mailt az info@arbortalent.hu címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Ossza meg az ismerőseivel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll to Top

Üdvözlöm!
Kertész Gábor vagyok!

Ha úgy érzi bármilyen területen szakmai segítségre van szüksége, az alábbi űrlapon vegye fel velünk a kapcsolatot.

Arbor Talent Kft.