Az agrárium jövője – Fókuszban a támogatások és a digitalizáció

Mi is részt vettünk a NAK TechLab és a Design Terminal Facebook eseményén, ahol Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Boromisza Gergely, az Agroninja startup társalapítója és értékesítési vezetője beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke moderálása mellett.

Az online eseményen agrárszakmai és innovációs oldalról megközelítve a Közös Agrárpolitika (KAP) és a digitalizáció kapcsolatáról, az abban rejlő lehetőségekről beszélgettek.

Agrárpályázatok 4500 milliárdos támogatással

Dr Feldman Zsolt óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet. A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői.

Közölte, hogy várhatóan már az idei első fél évben megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására. Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára.

A 2023 -as évtől kezdődően ambiciózusabb klíma- és környezetvédelmi céloknak kell megvalósulniuk az agrárszektorban, elsősorban a digitalizációban kell felvenni a versenyt.

A NAK által készített inkubáció innovációs program szorosan illeszkedik ehhez, mely célul tűzte ki, hogy 2030-ra egy teljes lefedettségű digitalizált agrárszektorról beszéljünk.

Fontos, hogy nehéz összehozni a digitalizált világot az agrárszektorral, de muszáj a két szektort szimbiózisban hozni egymással többek között az online marketing, IT fejlesztés és digitalizált adatok terén.

2023-tól Innovációs HUB-ok fognak kialakulni, erősen kell összefogni, hogy a megnövekedett hazai társfinanszírozású kritériumoknak eleget tegyünk. Elsősorban a termékmegvalósításban résztvevőket fogják támogatni.

Az új támogatási időszak első pályázatai május-júniusban jelennek meg, intenzív szakmai egyeztetések zajlanak. Jelenleg társadalmi egyeztetések vannak, pl. tervben van gabonatároló, szárító pályázatok megjelentetése, digitális átállás segítő pályázat a mezőgazdasági szereplőknek a technológiaváltás vonatkozásában.

A digitalizáció és a mezőgazdaság kapcsolata

Nehéz meghatározni a hozzáadott termék esszenciáját, egy új technológia tényleges eredményeit csak hosszabb távon lehet mérni. Recept nincs, az új technológiai fejlesztésekhez rendelhető eszköz és szoftver beruházások, infrastrukturális beruházások összetettek, de a termelésre, kapacitásra, jószágállományra mindenképp ki kell használni a startup és digitalizációs fejlesztéseket.

Sikeres startupok akkor tudnak indulni, ha a digitális átállás gördülékenyen megy végbe. Rengeteg komplett rendszerfejlesztést terveznek, amelyek könnyebbé teszik a digitalizációt, viszont sokkal több workshopot, lokális szakmai konferenciát kell szervezni a pandémia lecsengése után, hogy a magyar őstermelőkkel, szövetkezetekkel, gazdákkal egy kölcsönös bizalmi együttműködés alakuljon ki.

Az esemény visszanézhető a Facebookon:

https://www.facebook.com/106318400828826/videos/1197726410679408

 

Amennyiben Ön is szeretne pályázni, de szüksége lenne további információra, segítségre, keressen minket bizalommal és segítünk!

Írjon egy e-mailt az info@arbortalent.hu címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Ossza meg az ismerőseivel!

Facebook
Twitter
LinkedIn