Tanultunk és ők is tanultak – szlovák középiskolások Drezdában és Budapesten

Tanultunk és ők is tanultak – szlovák középiskolások Drezdában és Budapesten

Mindet kezdet nehéz, de ugyanakkor megannyi örömöt is hozhat, erre volt bizonyíték a szlovák szakközépiskolások mobilitása is. Az Arbor Talent születése óta elsődleges célkitűzésünk volt, hogy egy projektet a megírástól kezdve ne csak dédelgessünk, de megvalósítsunk is és ezzel való szakmai tapasztalatot és élményt szerezzünk az európai szakképzésben tanuló diákok számára! Egy kis szlovák város szakközépiskolájával múlt évben karöltve benyújtottuk pályázatunkat, nyertünk és sikeresen megvalósítottunk egy 3 hetes gyakornoki programot részükre.

A diákok egy része Németországban ismerkedett a vendéglátás új módszereivel, munkaszervezésével, a külföldi élet minden meglepetésével és az önállóság felfedezésével, míg a csapat másik fele nagy örömünkre itt Budapesten dolgozott, egy autószervízben, ahol gyakorlott mentorok segítették munkájukat. Minden visszajelzésükből, munkanaplójukból láttuk, hogyan fejlődnek napról napra, mint emberileg, mint szakmailag is. Számukra ez a mobilitás kihívást jelentett, hiszen külföldön, egy új munkahelyen kellett helytállniuk, újabb és újabb gyakorlatban előforduló feladatot megoldaniuk, de sosem panaszkodtak, sőt! Élvezték az új helyzetet, az önálló döntéshozást és, hogy új munkakörülményekkel, szervezeti kultúrával ismerkedhettek meg. Szabadidejükben a Budapesttel illetve a csapat másik fele Drezdával ismerkedett, látványosságokat látogattak meg és új ízeket, hangulatot fedeztek fel. A 3 hét gyakornoki idő után az összes munkahelyi mentoruk kivétel nélkül kiválóra értékelte munkájukat és lelkesedésüket is, erről Europass tanúsítványt is kaptak, mely reményeink szerint segíti őket tovább a munka világában.

Az Arbor Talent csapata számára is egy élmény volt együttműködni az iskola vezetésével, a mobilitásban résztvevő diákokkal. Mint mindig, arra törekedtünk, hogy minden résztvevőnek felejthetetlen élmény legyen, gyakorlatban és elméletben olyan értékeket hordozzon, mely a későbbiekben is hasznos lehet számukra. A sikeren felbuzdulva az együttműködést folytatjuk az iskolával és újabb partnerekkel bővülünk, hiszen az Erasmus+ folytatódik!