A német duális képzés előnyei és kihívásai

Ritkán írunk tanári mobilitásokról, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek:) Nem is olyan régen volt szerencsénk 10 lelkes szakközépiskolai tanárt kiküldenünk Drezdába, ahol egy hétig tanulmányozhatták a német duális szakképzési rendszert, ami a gyorsan változó munkaerőpiachoz igazodik.

Csak széljegyzetnek írunk róla: A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

A tanárok Drezdában egy egyhetes képzésen vehettek részt, mely magába foglalt több terepszemlét is, például eljutottak egy helyi szakközépiskolába és a helyi iparkamarába is. Az elméleti rész alatt a német szakképzés jogi szabályozásával ismerkedtek, a működési folyamatokról, és a helyi szakképzési tanárok képzéséről, továbbkézéséről. A gyakorlati rész arra fókuszált, hogy egy-egy intézményt meglátogatva valódi tapasztalatot szerezzenek az iskolák alapvető struktúrájáról és a tanórák menetéről. A látottakról volt idejük beszélgetni a diákokkal és a szaktanárokkal egyaránt. Emellett a helyi iparkamara vendégei is voltak, ahol kerekasztal beszélgetés keretében ismerték meg az iparkamarák helyzetét és jelentőségét a szakképzés terén.

Tanáraink a legizgalmasabb témát is nagy érdeklődéssel fogadták: a munkaerőpiac és szakképzés digitalizálódása, a tanulók és munkatársak felkészítése a digitális világ kihívásaira.  Elhangzott, hogy fontos minden ország és intézmény számára, hogy az új digitális kompetenciákat és ezzel megjelenő eszközöket ne zavaró tényezőknek és problémának bélyegezzék meg, hanem a tanulást, fejlődést és előrehaladást segítő hatékony módszerként.

Az eszmecserék mellett természetesen a tanároknak volt ideje várost nézni, megismerkedni a helyi ízekkel, múzeumokkal és gyakorolni az idegennyelvű kommunikációt is. Gyorsan elrepült ez az egy hét, de a levont tanulságok és új módszertanok tekintetében bizonyosan hosszútávú hatása lesz.

Ossza meg az ismerőseivel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll to Top

Üdvözlöm!
Kertész Gábor vagyok!

Ha úgy érzi bármilyen területen szakmai segítségre van szüksége, az alábbi űrlapon vegye fel velünk a kapcsolatot.

Arbor Talent Kft.