¡Viva España! – Diákok szakmai gyakorlata Spanyolországban

Az eddigi, talán leginkább szívünkhöz közelálló projektünkről írunk most nektek egy rövid élménybeszámolót: 6 magyar diákot küldtünk ki Spanyolországba, hogy ott megismerkedjenek a mediterrán munkakultúrával és egy kicsit kimozduljanak a komfortzónájukból.

Az iskola diákjai izgatottan várták azt a 3 hetet, amit Spanyolország egyik legnagyobb városában tölthettek el. Nem csak ők izgultak, de mi is: ez volt az iskola legelső nemzetközi projektje, amiben végig segíthettünk nekik és felkészíthettük őket a nagy útra és a kihívásokra.

3 kertészeti tanuló és 3 bolti eladó fiatal álmosan, de kíváncsian landolt a hosszú repülőút után. Mindannyian először repültek és először voltak külföldön. Igyekeztünk számukra olyan gyakorlati helyeket választani, amiben a családias légkör meghatározó, a mentorok pedig személy szerint odafigyelhettek rájuk. Speciális tanulási igényeiknek megfelelően segítették őket a beilleszkedésben: nemcsak a munkahelyen, de a városban is. Tengerpart, friss levegő, megannyi múzeum és végtelen passzázs: a gyakorlat mellett a fiataloknak volt ideje felfedezni a környéket is.

A kezdeti lámpalázuk is gyorsan elmúlt: a kertészet, illetve a helyi élelmiszer bolt alkalmazottai és a munkatársak igazi spanyolos jókedvvel fogadták őket és készségesen válaszoltak minden kérdésre. Spanyolul, angolul, vagy éppen mutogatással- ahogy éppen adódott. Honvágyuk is mérséklődött pár nap után, miután megszokták a helyi jellegzetes ízeket, utcákat és megismerkedtek az írott és íratlan szabályokkal.

A kertészeti tanulók új növénytípusokkal és eljárásokkal ismerkedhettek meg, a bolti eladó diákok pedig új termékekkel, termékelhelyezési trükkökkel illetve olyan kommunikációs technikákkal, amikkel a vevői elégedettséget növelhetik. 3 hét után visszatérve lelkesen mesélték osztálytársaiknak az emlékeket és megosztották szaktanáraikkal a kint szerzett tapasztalataikat.

A mobilitás sikerén felbuzdulva pedig reményeink szerint jövőre újabb diákokkal és tanárok szakmai útjának megszervezésével folytatjuk a közös munkát!

Ossza meg az ismerőseivel!

Facebook
Twitter
LinkedIn