Eljött a KKV-k ideje: újabb elérhető források a magyar vállalkozásoknak

Eljött a KKV-k ideje: újabb elérhető források a magyar vállalkozásoknak

2021-től 2027-ig újabb pályázati ciklus köszönt be az Európai Unió életében ez pedig az itthon is elérhető pályázatok számának növekedését jelenti. A teljes keretről még folynak Brüsszellel a tárgyalások, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium

(ITM) egyelőre nem szeretne a pályázati források nagyságáról számokat mondani.

Mivel a KKV-k szerves részét és gerincét képzik a magyar gazdaságnak és erőteljes munkáltatói szerepet is betöltenek, ebben a ciklusban kiemelt figyelmet kapnak. Részben a koronavírussal kapcsolatos károk enyhítésére, részben pedig a további fejlesztésekre ismét lehetőség lesz olyan ún.

tömegpályázatokban is részt venni. A „tömegpályázat” olyan forma, amelyeket negyedévente hirdetnek meg, és ezekről jellemzően 3-4 hónap alatt döntések is születnek.

A hivatalos tájékoztatás szerint a pályázatok nem a hagyományos rendszer szerint fognak működni, nem kell külön eszközre, foglalkoztatásra, digitalizációra, energiahatékonyságra, képzésre és más fejlesztési célokra pályázni, hanem csak magára a beruházásra, amelyhez – a felsorolt – szakmai részek tartoznak. Lesznek továbbá ún. kiválósági pályázatok. Ezek esetében, ha valaki vállalja, hogy az elkövetkező két évben a hozzáadott értékét 20, 30, 40, 50, illetve 60 százalékkal növeli, akkor pályázatát 4-6 hónap alatt elbírálva forrásokhoz tud jutni, de már a pályázat beadásakor meg tudja kezdeni a beruházást.

A pályázatok „transformers” pályázatok lesznek, ami azt jelenti, hogy a támogatói összeget a támogatói okirat kiállítása után egyben odaadják a vállalkozásoknak, egyelőre hitel formájában, és amint teljesülnek a feltételek, a finanszírozás vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Amennyiben a fenti információk felkeltették érdeklődését, de nem tudja hogyan induljon el, keressen minket bizalommal az info@arbortalent.hu e-mail címen és mi segítünk!

Ossza meg az ismerőseivel!

Facebook
Twitter
LinkedIn