Sajátos nevelési igényű tanulók

Sajátos nevelési igényű tanulók integrált osztályban

A téma fontossága, jelentősége:

A sokféleség kezelése a mindennapi gyakorlatban, egyéni foglalkozás azokkal, akiknek szükségük van rá, a differenciálás, mindegyik a legnagyobb kihívások közé tartozik a tanári munkában. A sajátos nevelési igényű tanulók, vagy a hátrányos helyzetű tanulók eltérő megközelítést és foglalkozást igényelnek. A kérdés az, hogyan tudjuk ezeket az eltérő igényeket kezelni egy integrált osztályközösségben, hogyan tudjuk a tanítási módszereinket és tanulási környezetet úgy alakítani, hogy ezek a tanulók is sikeresen beilleszkedjenek.

Célcsoport:

Minden tanár egyetért az integrált oktatás elvével, és azzal, hogy a speciális igényű tanulóknak is joga van a helyi iskolákban tanulni. De a mindennapos gyakorlatban sok a kétség, nehézség, és az inkompetencia érzése. Gyakran érezzük azt, hogy nem vagyunk felkészülve erre a munkára. Ezt a kurzust azoknak a pedagógusoknak szánjuk, akik szembe akarnak nézni a saját bizonytalanságukkal, és akik nyitottak arra, hogy új módszereket, praktikus tudnivalókat sajátítsanak el annak érdekében, hogy minden tanulójuk, beleértve a speciális igényű tanulókat is, sikerrel vegye az akadályokat.

Témák:

A kurzus alatt a következő kérdéseket fogjuk megvizsgálni:

  • Mit jelent a sajátos nevelési igény?
  • Milyen egy sajátos nevelési igényű gyermek? Erősségek és gyengeségek. Hogyan tudjuk segíteni őket a fejlődésben?
  • Melyek a diagnosztikai folyamat lépései?
  • Milyen dokumentumokon alapuljon a pedagógiai munka?
  • Hogyan adaptáljuk a tananyagot a sajátos nevelési igényű tanulók igényeire hangolva?
  • Milyen típusú feladatok, gyakorlatok lehetnek célravezetőek? Hogyan működjünk együtt a szülőkkel?

A képzés kimenete:

A kurzus végére a résztvevők szélesebb betekintést nyernek a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásával kapcsolatos főbb kérdésekbe. A szervezők nem csak elméleti tudást nyújtanak számtalan gyakorlati példán, ajánlott szakirodalmon, website-on keresztül, hanem gyakorlati módszereket is bemutatnak. A résztvevők képesek lesznek arra, hogy felismerjék a sajátos igényeket, hogy speciális oktatási módszereket használjanak saját tanóráikon, mint például a tananyagok adaptálása, akadálymentes eszközök használata, és hogy erősítsék a tanulók közötti együttműködést. Megtanulják, hogyan kaphatnak segítséget szakértőktől, és hogy melyek a tanteremben az optimális támogató eszközök. A kurzus végére a résztvevők sokkal magabiztosabbnak fogják érezni magukat a sajátos nevelési igényű tanulók támogatásának terén.

Miért pont ezt a kurzust válassza?

Olyan pedagógusok vagyunk, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása és az inkluzív oktatásfejlesztés terén. Sajátos nevelési igényű tanulók oktatása során, illetve nemzetközi szinten szerzett tapasztalatainknak köszönhetően ismerjük, és értjük a pedagógusok azon célját, hogy mindennapi munkájuk minél inkluzívabb legyen, és itt vagyunk, hogy segítsük őket céljaik elérésében.

A kurzus alatt kooperatív módszereket használunk, például kirakós technika, „Gondolkozz, alkoss párt, oszd meg!” módszer, stb…

Használjuk továbbá a video modelling módszerét, valamint jó példákat hozunk különféle oktatási környezetekből. A kurzus időtartama alatt a résztvevőknek lehetőségük lesz meglátogatni egy integrált iskolát, megfigyelni az órákat, és tapasztalatot cserélni az iskola igazgatójával, valamint munkatársaival.

A kurzus programja

1.nap: Bemutatkozás (csoportmunka – történet feldolgozás – sajátos igények összegyűjtése)

Mit jelent a sajátos oktatási igény? Definíció, felismerés, a diagnózis eszközei.

2.nap: Hogyan befolyásolja a tanórákon való részvételt a sajátos nevelési igények jelenléte? (Esettanulmány elemzése) Jó gyakorlatok elemzése.

Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

3.nap: Hogyan tanítsunk – a differenciált tervezéstől a fejlesztői értékelésig. Módszerek a tantermen belüli különbözőség kezelésére.

Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

4.nap: Egy integrált iskola meglátogatása Budapesten a IX. kerületben.

5.nap: A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleivel való együttműködés sajátosságai.

Társadalmi befogadás a tanteremben: a fejlesztés módszerei. Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

A kurzus összefoglalása. Az én utam a fejlődésben

Kurzus regisztráció

Az űrlap kitöltése csak 3 percet vesz igénybe. Amennyiben válaszol, rövidesen megkeressük a lehető legtöbb hasznos információval. Átlagos válaszadási időnk 24 óra

Ossza meg az ismerőseivel!

Facebook
Twitter
LinkedIn