Sajátos nevelési igényű tanulók

Sajátos nevelési igényű tanulók integrált osztályban

A téma fontossága, jelentősége:

A sokféleség kezelése a mindennapi gyakorlatban, egyéni foglalkozás azokkal, akiknek szükségük van rá, a differenciálás, mindegyik a legnagyobb kihívások közé tartozik a tanári munkában. A sajátos nevelési igényű tanulók, vagy a hátrányos helyzetű tanulók eltérő megközelítést és foglalkozást igényelnek. A kérdés az, hogyan tudjuk ezeket az eltérő igényeket kezelni egy integrált osztályközösségben, hogyan tudjuk a tanítási módszereinket és tanulási környezetet úgy alakítani, hogy ezek a tanulók is sikeresen beilleszkedjenek.

Célcsoport:

Minden tanár egyetért az integrált oktatás elvével, és azzal, hogy a speciális igényű tanulóknak is joga van a helyi iskolákban tanulni. De a mindennapos gyakorlatban sok a kétség, nehézség, és az inkompetencia érzése. Gyakran érezzük azt, hogy nem vagyunk felkészülve erre a munkára. Ezt a kurzust azoknak a pedagógusoknak szánjuk, akik szembe akarnak nézni a saját bizonytalanságukkal, és akik nyitottak arra, hogy új módszereket, praktikus tudnivalókat sajátítsanak el annak érdekében, hogy minden tanulójuk, beleértve a speciális igényű tanulókat is, sikerrel vegye az akadályokat.

Témák:

A kurzus alatt a következő kérdéseket fogjuk megvizsgálni:

  • Mit jelent a sajátos nevelési igény?
  • Milyen egy sajátos nevelési igényű gyermek? Erősségek és gyengeségek. Hogyan tudjuk segíteni őket a fejlődésben?
  • Melyek a diagnosztikai folyamat lépései?
  • Milyen dokumentumokon alapuljon a pedagógiai munka?
  • Hogyan adaptáljuk a tananyagot a sajátos nevelési igényű tanulók igényeire hangolva?
  • Milyen típusú feladatok, gyakorlatok lehetnek célravezetőek? Hogyan működjünk együtt a szülőkkel?

A képzés kimenete:

A kurzus végére a résztvevők szélesebb betekintést nyernek a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásával kapcsolatos főbb kérdésekbe. A szervezők nem csak elméleti tudást nyújtanak számtalan gyakorlati példán, ajánlott szakirodalmon, website-on keresztül, hanem gyakorlati módszereket is bemutatnak. A résztvevők képesek lesznek arra, hogy felismerjék a sajátos igényeket, hogy speciális oktatási módszereket használjanak saját tanóráikon, mint például a tananyagok adaptálása, akadálymentes eszközök használata, és hogy erősítsék a tanulók közötti együttműködést. Megtanulják, hogyan kaphatnak segítséget szakértőktől, és hogy melyek a tanteremben az optimális támogató eszközök. A kurzus végére a résztvevők sokkal magabiztosabbnak fogják érezni magukat a sajátos nevelési igényű tanulók támogatásának terén.

Miért pont ezt a kurzust válassza?

Olyan pedagógusok vagyunk, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása és az inkluzív oktatásfejlesztés terén. Sajátos nevelési igényű tanulók oktatása során, illetve nemzetközi szinten szerzett tapasztalatainknak köszönhetően ismerjük, és értjük a pedagógusok azon célját, hogy mindennapi munkájuk minél inkluzívabb legyen, és itt vagyunk, hogy segítsük őket céljaik elérésében.

A kurzus alatt kooperatív módszereket használunk, például kirakós technika, „Gondolkozz, alkoss párt, oszd meg!” módszer, stb…

Használjuk továbbá a video modelling módszerét, valamint jó példákat hozunk különféle oktatási környezetekből. A kurzus időtartama alatt a résztvevőknek lehetőségük lesz meglátogatni egy integrált iskolát, megfigyelni az órákat, és tapasztalatot cserélni az iskola igazgatójával, valamint munkatársaival.

A kurzus programja

1.nap: Bemutatkozás (csoportmunka – történet feldolgozás – sajátos igények összegyűjtése)

Mit jelent a sajátos oktatási igény? Definíció, felismerés, a diagnózis eszközei.

2.nap: Hogyan befolyásolja a tanórákon való részvételt a sajátos nevelési igények jelenléte? (Esettanulmány elemzése) Jó gyakorlatok elemzése.

Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

3.nap: Hogyan tanítsunk – a differenciált tervezéstől a fejlesztői értékelésig. Módszerek a tantermen belüli különbözőség kezelésére.

Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

4.nap: Egy integrált iskola meglátogatása Budapesten a IX. kerületben.

5.nap: A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleivel való együttműködés sajátosságai.

Társadalmi befogadás a tanteremben: a fejlesztés módszerei. Eszmecsere a délelőtti téma mentén – tapasztalatok, esetek megosztása.

A kurzus összefoglalása. Az én utam a fejlődésben

Kurzus regisztráció

Az űrlap kitöltése csak 3 percet vesz igénybe. Amennyiben válaszol, rövidesen megkeressük a lehető legtöbb hasznos információval. Átlagos válaszadási időnk 24 óra

Ossza meg az ismerőseivel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll to Top

Üdvözlöm!
Kertész Gábor vagyok!

Ha úgy érzi bármilyen területen szakmai segítségre van szüksége, az alábbi űrlapon vegye fel velünk a kapcsolatot.

Arbor Talent Kft.